piątek, 28 lutego 2014

Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle

Kuchnia francuska - każdy kucharz musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. Blog kulinarny

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Podobny temat również Blog kulinarny Podobny temat również Blog kulinarny W temacie Blog kulinarny warto poczytać również pozostałe informacje. Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj Blog kulinarny - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz