wtorek, 27 maja 2014

Jeszcze raz kuchnia francuska

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. przepis na ratatouille
ratatouille przepis - tekst jest OK
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: ratatouille przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Jeśli mowa o blog kulinarny to wspomnę też o innych źródłach.
przepis na ratatouille też jest ciekawie opisany temat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz